În curând, va sosi momentul să vă rezervați următoarea vacanță. Poate că un prieten sau un membru din familie v-a povestit deja despre cât de bine a petrecut la bordul unui vas de croazieră sau din contră, poate v-a descurajat puțin, punându-vă pe gânduri cu privire la alegerea vacanței ideale.
Dar, ce este o croazieră? O croazieră este, în primul rând, un mod diferit de a călători care unește în mod perfect marea și pământul. Te-ai gândit vreodată să vizitezi 3/4 sau chiar 5 orase diferite în aceeasi vacanta? Daca te-ai gândit, singurul răspuns pe care il poti obține este ”croazieră”. Fata de oricare variantă de călătorie, croaziera are multe avantaje. În ziua de azi, croazierele vă oferă vederi impresionante direct de pe balconul cabinei Dvs.: vă permite să exploatați insulele caraibene în 7 zile, să călătoriți prin fiordurile norvegiene sau să navigați de la Veneția, lăsând Piața San Marco în urmă, până la Marea Adriatică ancorând în insulele grecești fără ca să vă dați seama.
Deci, dacă nu ați fost macar o data intr-o vacanta pe un vas de croaziera, nu știți că la bordul vaselor de croazieră alegeți voi cabina in care o sa dormiți, alegând dintre trei feluri principale de cabine. Cabina interioară, acest tip de cabine sunt fără hublou sau balcon, cabine cu vedere la mare cu/sau fără balcon sau suite, apartamente mai mari. În conformitate cu linia de croaziere care alegeți, aveți la dispozitie și mansarde sau chiar vile cu grădină. În plus, dacă nu ați fost macar o data intr-o vacanta pe un vas de croaziera, trebuie să știți că la bordul navelor optiunea de luat masa este gratuita la fiecare oară, ziua și noaptea, dar băuturile sunt contra cost. Varianta cea mai convenabilă pentru care puteți opta este achiziționarea unui pachet de băuturi care vă permite să le aveți incluse.
Dar asta nu e tot! Trebuie să știți ca de fiecare dată când ajungeți într-un port, puteți să alegeți dacă să debarcați pe cont propriu și să vizitați ce vă doriți sau dacă să acționați pachetele de excursii propuse de compania de croazieră. Dacă decideți să rămâneți pe vas, să știți că pe orice navă de croazieră facilitățile ca sala de sport, teatrul și activitați de divertisment sunt incluse în tariful croazierei. Nu sunt incluse activitățile de îngrijirea personală ( masaje, tratamente cosmetice, coafura ..) și shopping-ul.
De mentionat este și faptul ca copii de până la 12 anii călătoresc gratuit. În plus, pe bordul navei pot să partecipeze in mod gratuit la mini-club împreună cu alți copii de vârsta lor, supravegheați de către personalul qualificat.
Deci, cum îmi aleg croziera? Ce linie de croazieră mi se potrivește? Care itinerariu să aleg? Cum îmi aleg cabina? Care ofertă se potrivește cel mai bine nevoilor mele?
Acestea sunt cele mai frecvente întrebări printre cei care nu au făcut niciodată o croazieră și care caută de obicei răspunsuri într-o agenție de turism sau online. Printre paginele acestea, sperăm să raspundem în mod sătisfăcător la toate întrebările dumnevoastră.
Care linie de croazieră mi se potrivește?
În prezent, industria croazierelor are 4 companii de croaziere importante și multe alte companii de croaziere indipendente mai mici. În ordinea importanței și dimensiunii (în ceea ce privește pasagerii și vânzările) sunt:
Carnival Cruise Line, Costa Cruises, Holland America Cruise, Aida Cruises, P&O Cruises (UK), P&O Cruises (AU), Cunard, Princess, Seabourn
Royal Caribbean International care include: Royal Caribbean Cruise Line, Pullmantur, Azamara, Celebrity Cruises, CDF, Island Cruises, Tui Travel Plc
Star Cruise care include: Star Cruises, Norwegian Cruise Line
MSC fără mărci achiziționate.
Pe lângă aceste companii, alte firme mai mici se adaugă la gama mai largă de armatori de pe piața muncii, reprezentând mici nișe de piață, cum ar fi croazierele de lux și de destinație și croazierele fluviale.
Deci, cu această mică introducere, rămâne întrebarea: Ce companie să aleg?
Începem cu faptul că pe această pagină vom vorbi despre navele maritime.
Pentru piața muncii italiane, cu siguranță, alegerea este limitată la mult mai puține branduri, în special pentru limba vorbită la bord. MSC Cruise și Costa Cruise fac din originea lor italiană o puternică influență comercială. Norwegian Cruise Line și Royal Caribbean sunt vândute pe piața italiană de mulți ani (cu embargouri din Italia), deoarece au garantat personal de bord care vorbește italiana, anunțuri de securitate în italiană, meniuri la restaurante în italiană, programe de televiziune italiană și tururi ghidate în italiană.
Pentru noi italienii (care suntem o minoritate lingvistică), este foarte important să putem folosi limba maternă într-o croazieră, nu numai pentru aspectele care țin de viață de zi cu zi, ci și pentru tot ceea ce privește comunicările oficiale.
În plus, în afara limbei vorbită la bord, faptul că Italia este o peninsulă cu vedere la Marea Mediterană, o face o ?țară bogată în porturi. Acest lucru îi ajută pe pasageri să ajungă la portul dorit.
Deci, dacă sunteți un pasager de croazieră de prima clasă și sunteți italian, vă sugerăm să alegeți între Costa Cruises, MSC, NCL sau Royal Caribbean. Aceste linii de croazieră garantează limba italiană la bord și au puncte de plecare în multe porturi italiene.
În schimb, dacă vă descurcați cu limba engleză, atunci alegerea dumnevoastră se extinde la toate celelalte companii, cu singurul dezavantaj că acestea vor avea puține sau nici o plecare din porturile italiene spre destinațiile mediteraneene.
În ceea ce privește prețurile, Msc și Costa sunt echivalente, Royal Caribbean și NCL sunt poziționate într-un interval de preț mai ridicat.
Cei care se urcă pentru prima dată pe vasul de croazieră, vor descoperi că trebuie să aleagă nu numai nava și itinerariul, ci și cabina și chiar locația exactă a acesteia.
Toate liniile de croazieră tind să diferențieze prețul cabinelor în funcție de tip și de locație. Regula cea mai comună este: cu cît o cabina se afla pe o punte mai înaltă cu atât mai mare este tarifa acesteia și viceversa, indiferent de tip de cabină. În plus, prețul variază și în bază la tipul de cabină, pentru acest motiv alegerea greșită a cabinei poate afecta calitatea croazierei.
De fapt, în multe cazuri, pasagerii croazierelor sunt influențați doar de prețul cabinei. Prețul nu este singurul factor care trebuie luat în considerare atunci când alegeți o cabină. Acest lucru poate ruina așteptările despre ceea ce înseamnă o vacanză pe un vas de croazieră. În unele cazuri, alegerea nepotrivită a cabinei vă poate face să nu mai doriți niciodată o vacanță pe un vas.
Noi vă vom oferi o explicație simplă și clară, pentru a face alegerea cu mult mai ușor.
Încercând să exemplificăm, categoriile de cabine sunt:
- Cabina internă
- Cabină cu hublou (fereastră)
- Cabină cu balcon
- Suită
Aceste patru macro-categorii au nume diferite în funcție de compania pe care o alegem. Fiecare linie de croaziera își denumește într-un alt fel cabinele care, de multe ori, pot coincide cu unul dintre cele patru nume menționate.
În plus, pe lângă tipul de cabină, așa cum este menționat mai sus, pasagerii de croazieră trebuie să aleagă și amplasarea cabinei. Localizarea cabinei este foarte importantă pentru confortul dumneavoastră. Așadar, o combinație potrivită între cele două alegeri, vă poate aduce vacanța mult visată.
Vă prezentam mai jos câteva detalii care o să vă ajute în procesul de selecție:
Amplasarea cabinei pe vasul de croazier? |
Avantaje |
Dezavantaje |
---|---|---|
Prova navei (extremitatea anterioara) |
Cabine deobicei cu panorama frontală |
Cabine expuse la vânt. Neplăcut și derajant de stat la balcon. |
Centrul navei |
Aproape de lifturi și de parțile importante a navei. Mișcarea navei îi aproape impercetibilă. |
Zgomotoase din cauza lifturilor și pasagerilor care trec pe lângă ele și este posibilitatea de a auzi vibrațiile sau zgomotele care vin de la horn. Scumpe. |
Pupa navei (extremitatea posterioar?) |
Cabine protejate de vânt |
Dacă sunt amplasate pe punți joase, puteți fi deranjați de zgomotul de propulsie al navei. |
Pun?ile superioare a navei |
Cele mai exclusive cabine cu vederi uimitoare la exterior. |
Costoase și se simte mult mai mult mișcarea navei în caz de mare agitată. |
Pun?ile inferioare |
Parte a navei mai bine protejată de zgomoturi și se simte mult mai puțin mișcarea navei. |
Dacă cabina se află pe punți foarte joase se pot auzi zgomotele motorului și ale părților comune dedicate echipajului. |
Selec?iunea cabinei |
Avantaje |
Dezavantaje |
---|---|---|
Cabine interne |
Ieftenă. Perfectă pentru experții de croaziere. |
Nu-i recomandată pentru cine suferă de claustrofobie. |
Cabină cu fereastră |
Bun compromis calitate-preț pentru a avea o panoramă |
Cabină cu hublou care nu poate fi deschis |
Cabină cu balcon |
Caracterul unic a unui balcon îți permite să faci o experiența unica posibilă numai pe vasul unei croaziere cu fața spe mare |
Cabine costoase |
Suită |
Oferă tot confortul posibil, inclusiv de majordom și personal disponibil 24 de ore pe zi. Bună locație pe nava. |
Apartamente foarte scumpe |
Alegerea cabinei poate influența parțial calitatea croazerei dumnevoastră dacă ați făcut o alegere care nu se potrivește cu modul obișnuit de a vă petrece vacanța.
Dacă sunteți un călător activ, adică nu vreți să stați locului nicio secundă, și vreți să participați la cât mai multe activități pe care le oferă nava și nu sunteți claustrofob, atunci alegeți o cabină interioară, cheltuiți puțin și vă puteți bucura de tot confortul celorlalte cabine. Dacă nu puteți sta fără cel puțin o fereastră în cameră, atunci o cabină exterioară cu fereastră sau hublou va fi ideală. Nu uitați că hublourile și ferestrele sunt sigilate și nu pot fi deschise, în majoritatea cazurilor.
Dacă este prima oară la bordul unui vas de croazieră sau sărbătoriți o aniversare sau un eveniment, atunci cabina cu balcon vă va oferi o experiență unică. Balconul are vedere spre mare, așa că dacă știți că vă e rău pe mare, nu alegeți o punte înaltă, ci optați pentru o punte inferioară ca să vă bucurați de plin de vederea panoramica spre mare. Dacă nu aveți acest tip de problemă, atunci un balcon pe o punte înaltă te va face să te simți ca un rege. Vă puteți gusta micul dejun pe balcon în fiecare dimineață, în deplină intimitate și cu o priveliște care, în cele mai multe cazuri, vă va lăsa cu sufletul la gură. Nicio cameră de hotel cu vederea spre mare nu vă va oferi vreodată aceste senzații.
Din contră, dacă sunteți un pic pretențioși, sau aveți exigențe particulare, atunci apartamentele sunt perfecte pentru dumneavoastră din toate punctele de vedere. Locații mai bune, servicii mai bune, în unele cazuri servicii exclusive, cum ar fi zone rezervate, spa-uri rezervate și restaurante rezervate. În acest caz, trebuie remarcat faptul că nu există nicio limită pentru luxul pe care îl puteți găsi. Pe vasul de croazieră aveți apartamente de la 50 de metri pătrați până la apartamente de 300 metri pătrați sau mai mult. Apartamentele sunt perfecte și pentru familii, pentru că au dimensiunea potrivită pentru a petrece o vacanță cu spațiul de locuit suficient pentru toți membrii familiei.
Țineți cont și de următoarele sfaturi:
1. Dacă suferiți de rău de mare, poziția ideală este o cabină centrală, pe punți foarte joase.
2. Dacă sunteți sensibili la zgomote, evitați cabinele centrale.
3. Dacă doriți ca totul să fie ușor accesibil sau aveți nevoie de lifturi, alegeți o cabină centrală, pe o punte mai înaltă. Totul va fi la îndemâna dvs.
4. Vrei să te bucuri de cea mai bună priveliște? Alege cabinele (aproape întotdeauna sunt apartamente) din colțurile perimetrale ale navei și te vei bucura de o vedere panoramică la 180°.